Delikatny serek mascarpone idealnie nadaje się do przygotowywania przeróżnych deserów. Świetnie sprawdził się w towarzystwie truskawek i brzoskwiń. Polecam
Składniki:
250 g serka mascarpone
300 ml śmietanki 30%
500 g truskawek
3 brzoskwinie
cukier puder do smaku
Mus owocowy z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyć, odszypułkować i przełożyć do wysokiego naczynia. Następnie za pomocą blendera rozprowadzić na gładki mus. Doprawić cukrem do smaku (w razie konieczności).
Brzoskwinie umyć, powielić na cząstki i również przetrzeć na mus.
2.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając około 2 łyżki cukru. Gdy śmietanka jest ubita dodać serek mascarpone i razem delikatnie połączyć.
3.Przygotować pucharki lub szklanki i układać warstwami: mus brzoskwiniowy, masę śmietanową, mus truskawkowy, ponownie masę.
Deser przed podaniem trzymać około godziny w lodówce.
Komentarze