Mus jarzynowy

0 (0 ocen)

Ciekawy pomysł na kreatywne wykorzystanie włoszczyzny pozostałej po gotowaniu rosołu.

Składniki:

  • (na 4 porcje)
    włoszczyzna z rosołu (u mnie 4 marchewki, 3 pietruszki, pól dużego selera)
    pół szklanki rosołu
    2 płaskie łyżki żelatyny
    100ml śmietany kremówki
    sól, czarny pieprz

Mus jarzynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki, pietruszki i seler wyciągamy z rosołu po jego ugotowaniu. miksujemy na gładka masę (najlepiej w blenderze z dzbankiem, bo dobrze napowietrza masę). Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, Żelatynę namaczamy w rosole. Lekko podgrzewamy aby się rozpuściła i studzimy. Przestudzoną żelatynę dodajemy do zmiksowanych jarzyn. Na końcu dokładamy kremówkę i delikatnie łączymy. Doprawiamy do smaku.
    Przekładamy do szklaneczek i chłodzimy w lodówce do stężenia. Serwujemy posypane rzeżucha lub natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy