Mus jabłkowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

na zimę będzie super do naleśników

Składniki:

  • 2,5 kg ( po obraniu ) jabłek papierówek
    1,5 szk cukru

Mus jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyj, obierz i pozbaw gniazd nasiennych za pomocą specjalnego nożyka.
    Tak przygotowane wrzuć do garnka ( możesz pokroić na kawałki, ale ja tego nie robiłam bo jabłka i tak się rozpadną ).
    Smaż na ogniu do momentu rozpadnięcia się owoców ( u mnie to trwało jakieś 10 minut ).
    Dodaj cukier i smaż jeszcze około 5 minut aż cukier się rozpuści.
    Odstaw na 10-15 minut.
  • 2. Gotowy mus przełóż do wyparzonych słoiczków ( u mnie o pojemności 300 ml ).
    Zakręć zakrętkami, i wstaw do garnka z wodą i pasteryzuj 8-10 minut.
    Po wyjęciu słoiki możesz odwrócić do góry dnem ale ja tak nie robię.
    Z tej porcji wyszło mi 9 słoików.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2014

Komentarze

Podobne przepisy