Mus jabłkowo-brzoskwiniowy

4.5 (187 ocen)

  • 60 min

Mus własnej roboty idealnie nadaje się na szarlotkę.Wanilia i cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.

  • 60 min

Składniki:

  • *4kg jabłek
    *1 puszka brzoskwiń
    *pół kostki masła
    * 0,5l wody
    *laska wanilii lub cukier waniliowy
    *2 łyżeczki cynamonu
    *sok z jednej cytryny
    *4 łyżki żelatyny w proszku
    *0,5 kg cukru trzcinowego
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Mus jabłkowo-brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki ,włożyć do zimnej wody z sokiem z cytryny co zapobiega ciemnieniu.Brzoskwinie odsączyć i pokroić w równą kostkę wraz z jabłkami.
    2.W dużym garnku roztopić masło,dodać jabłka i prażyć 3-5min,dodać cukier,brzoskwinie i cynamon,zalać całość wodą dusić aż jabłka zmiękną uważając aby owoce nie rozpadły się.
    3.Żelatynę namoczyć w szklance wody i dodać do jabłek.
    4.Wanilię przekroić wzdłuż,jednym pociągnięciem noża wyskrobać wszystkie nasiona i dodać do musu.
    5.Gotowy mus przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć.Pasteryzować ok. 5 min od zagotowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować