Mus czekoladowy z truskawkami

5 (150 ocen)

  • 2 godz.

Deser jest banalnie prosty w przygotowaniu ale nie traci przez to na smaku:) wspaniałe połączenie truskawek i czekolady,serdecznie zapraszam

  • 2 godz.

Składniki:

  • Mus truskawkowy:
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki wody
    120 mrożonych truskawek
    1 czubata łyżka cukru pudru
    Mus czekoladowy:
    50 g czekolady gorzkiej o zawartości kakao 74%
    50 g czekolady mlecznej
    4 żółtka
    200 g śmietany 30%
    Dodatkowo:
    4 truskawki
    8 paluszków jogurtowo-czekoladowych
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mus czekoladowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zmiksowane truskawki 1. Mus truskawkowy: Żelatynę przełożyć do miseczki i dodać wodę i zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić ją w rondelku ( powoli). Truskawki przełożyć do blendera i dodać cukier puder. Zmiksować. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Przygotowany mus przelać do 4 pucharków. Odstawić do lodówki na około 30-45 minut.
  • do ubitej śmietany dodać czekoladę 2. Mus czekoladowy: Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej ( razem). Odstawić do ostygnięcia. Żóltka ubić w misce. W drugiej misce ubić śmietanę na sztywno. Do ubitej śmietany dodać jajka i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę i ponownie ubić. Przełożyć na pucharków ( położyć na mus truskawkowy). Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Przed podaniem udekorować truskawka i czekoladowym paluszkiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować