Mus czekoladowy z rumem

0 (0 ocen)

Dla każdego czekoladoholika!

Składniki:

  • 200 g czekolady (100g mlecznej, 100g gorzkiej)
    3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
    4-5 łyżek cukru (można dosłodzić więcej, jeśli komuś mało ;) )
    2-3 łyżki rumu (lub likieru)
    3 łyżki gęstej śmietany

Mus czekoladowy z rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę razem ze śmietaną rozpuściłam w kąpieli wodnej i lekko przestudziłam.

    Żółtka utarłam z cukrem na jasną, puszystą masę, a następnie wlałam do niej stopioną czekoladę ze śmietaną i rum. Dokładnie wymieszałam.

    W oddzielnej misce ubiłam białka na sztywną pianę i dodałam je do czekoladowej masy. Deser przełożyłam do kokilek i wstawiłam do lodówki na kilka godzin.

    Przed podaniem można udekorować zekoladowymi serduszkami lub bitą śmietaną.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy