Mus czekoladowy z malinami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przygotowywany podobnie do panna cotty, jednak o bardzo delikatnej, kremowej strukturze, z bardzo intensywnym smakiem. Bardzo prosty, efektowny a smak i struktura musu oraz malin świetnie kontrastują

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - śmietanka 36%: 350 mililitrów
    - mleko: 150 mililitrów
    - czekolada: 100 gramów
    - Żelatyna: 1 łyżeczka
    - wrzątek: 100 mililitrów
    - maliny: 1.5 szklanki

Mus czekoladowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalewamy wrzątkiem i energicznie mieszamy aby nie pozostały grudki. Mleko, śmietankę i połamaną czekoladę podgrzewamy na małym ogniu do chwili, aż czekolada całkowicie się rozpuści a masa będzie gładka. Po zdjęciu z ognia dodajemy żelatynę.
    Mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia, a następnie rozlewamy do szklanek - do około 2-3 wysokości. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy kilka godzin. Zastygnięty deser dekorujemy grubą warstwą malin polecamy też owoc granatu, który doskonale się komponuje z musem.

    POLECAMY i życzymy Smacznego :

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy