Mus czekoladowy z karmelizowaną marchewką

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ot taki sobie musik – pomyślicie. Po spróbowaniu jednak jesteście pewni – te nieśmiałe dziewczę z dobrego domu któregoś dnia zostanie Waszą żoną...

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • KARMELIZOWANA MARCHEWKA:
    - marchewka starta na wiórki: 3 sztuki
    - woda: 0.75 szklanki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - sok z jednej pomarańczy: 1 sztuka
    MUS CZEKOLADOWY:
    - czekolada: 300 gramów
    - sól morska: 1 szczypta
    - cukier: 100 gramów
    - jajka: 6 sztuk
    - śmietana kremówka 36%: 300 mililitrów
    - kakao: 2 łyżki
    - drobno starte marchewki: 2 sztuki
    - wiórki skarmelizowanej marchewki: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Mus czekoladowy Musy

Mus czekoladowy z karmelizowaną marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karmelizowana marchewka

    Marchewkę ścieramy na jak najdłuższe wiórki. W garnuszku zagotowujemy syrop, dodajemy sok pomarańczowy oraz marchewkę. Gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając aż do chwili gdy wiórki zmiękną i pokryją się cudownym karmelem. Odstawiamy na sitko na co najmniej godzinę lub noc całą :) Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniczku, używając do dekoracji lub produkcji marchewkowych i nie tylko słodkości.
  • 2. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem, aż ten się rozpuści, a masa będzie jasna i puszysta. W kolejnej miseczce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. W następnej na sztywno ubijamy zimną kremówkę.
  • 3. Mus czekoladowy

    Czekoladę ze szczyptą soli morskiej umieszczamy w misce, garnuszku, którą ustawiamy na większym garnku wypełnionym wodą tak, aby jej linia nie dotykała mniejszego naczynia. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę, na małym ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 4. Do żółtkowej masy dodajemy drobne starte marchewki, 2 łyżki kakao oraz rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie łączymy. Następnie powoli, delikatnie mieszając dodajemy ubitą kremówkę. Na ostatnim etapie dodajemy pianę z białek, mieszając powoli, zataczając "ósemki".
  • 5. Przed podaniem odstawiamy na min. godzinę do lodówki. Dekorujemy karmelizowaną marchewką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować