MUS CZEKOLADOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ

0 (0 ocen)

  • 15 min

Taki mus czekoladowy jest świetnym pomysłem, do popołudniowej kawki albo jako deser na romantyczną randkę.

  • 15 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 1 porcja ):

    gorzka czekolada – 60 g
    * woda -1 łyka
    * masło – 1 łyżeczka
    * jajko – 1 szt
    * cukier puder – 1 łyżka
    * śmietana 36% + 2-3 łyżki

    DODATKOWO:
    * ubita śmietana kremówka + cukierki

Mus czekoladowy z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    W rondelku podgrzewamy wodę z połamana czekoladą, dodajemy masło, dokładnie mieszamy.

    Białko oddzielamy od żółtka, żółtko ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy przestudzoną masę czekoladową.

    Śmietankę ubijamy na puch, białko ubijamy na pianę z odrobiną soli – wszystko razem stopniowo dodajemy do masy czekoladowej i lekko , ale dokładnie mieszamy.

    Wlewamy do słoiczka, podajemy mocno schłodzony z ubitą na sztywno śmietaną kremówką i cukiereczkami.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy