MUS CZEKOLADOWY Z BISZKOPTAMI

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepyszny deser, świetnie sprawdzi się w upalne dni.

  • 30 min

Składniki:

  • - 5 biszkoptów
    - 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
    - 2 żółtka
    - łyżka cukru pudru
    - zapach waniliowy
    - 250 ml śmietanki 30%
    - płatki migdałowe do posypania

Mus czekoladowy z biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połamaną na drobne kawałki czekoladę przełóż do miseczki ustawionej nad garnkiem z parującą wodą. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż czekolada się roztopi.
  • 2. Utrzyj żółtka razem z cukrem pudrem i olejkiem, aż masa będzie puszysta.
  • 3. 1/3 szklanki śmietany podgrzej razem z masą żółtkową. Jak masa zgęstnieje, zdejmij z ognia i dodaj do roztopionej czekolady Ubij 2/3 szklanki śmietany ( śmietana musi być schłodzona) i wymieszaj z masą czekoladową.
  • 4. Na dnie pucharków ułóż pokruszone biszkopty. Zalej je musem. Wierzch posyp płatkami migdałowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy