Mus czekoladowy można zrobić na wiele sposobów. Ten, który dziś polecam jest moim ulubionym przepisem. Mus po prostu rozpływa się w ustach, jest puszysty i pyszny, a do tego bardzo prosty do zrobienia
Mus czekoladowy na płatkach z czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mus: Rozpuścić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. W międzyczasie, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Przelać rozstąpioną czekoladę do miski, dodać żółtka i dobrze wymieszać. Następnie, 1/3 piany dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Powtórzyć tę czynność dwukrotnie z resztą piany. Gotowy mus czekoladowy wstawić do lodówki na trzy godziny.
Czekoladowe płatki: Utemperować mleczną czekoladę. Na papierze do pieczenia umieścić pierścienie ze stali do formowania potraw. Za pomocą pędzelka wyłożyć cienką warstwę czekolady w środku pierścienia tak by uformować czekoladowe płatki w kształcie kółka. Zdjąć pierścień i pozostawić płatki na 10-15 minut w temperaturze pokojowej. Następnie wstawić je do lodówki i wyjąć tuż przed podaniem.
Na talerzu najpierw położyć łyżkę musu czekoladowego, następnie czekoladowy płatek. Zrobić tak jeszcze jedno piętro, kończąc musem. Z czekolady mlecznej można również uformować inne rzeczy, tu na zdjęciach widzimy czekoladowe serduszko.
Komentarze