mus czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Idealne zwieńczenie romantycznej kolacji. Przepis Laury Vitale

  • 40 min

Składniki:

  • dla 2 osób:
    1/3 szklanki połamanej gorzkiej czekolady,
    łyżka wody,
    łyżka masła,
    żółtko,
    białko,
    ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
    2 łyżki cukru
    ½ szklanki śmietany kremówki

    opcjonalnie 1/2 szklanki kremówki plus kilka łyżeczek cukru pudru na wierzch deseru

Mus czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kremówkę ubić na sztywno, odstawić do lodówki. Żółtko utrzeć z cukrem na jasną, gęstą masę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z wodą i masłem, ostudzić. 1/4 masy wymieszać z koglem-moglem, następnie wymieszać całość, dodać ekstrakt i jeszcze raz umieścić jajeczno-czekoladową masę w kąpieli wodnej (na parę minut lub tylko do zgęstnienia), ostudzić. Białka ubić na sztywno i wraz z kremówką delikatnie wmieszać do czekoladowej masy - powinna być puszysta. Nałożyć do pucharków i chłodzić przez 6 godzin lub całą noc. Mus nie jest zbyt słodki, dlatego warto podać go z ubitą z cukrem kremówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy