Mus czekoladowy

5 (159 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Delikatny, puszysty i kremowy deser - uczta dla podniebienia.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
    2 jajka
    1 łyżka masła
    2 łyżki wody
    3 łyżki śmietanki kremówki 30%
    1 łyżka cukru pudru do żółtek
    1 łyżka cukru kryształu do białek
    do dekoracji:
    ubita kremówka lub śnieżka
    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Mus czekoladowy Musy Jajko

Mus czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę z dodatkiem 2 łyżek wody rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masło i dobrze wymieszać. Wystudzić.
  • 2. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Białka z cukrem kryształem ubić na sztywną pianę. Śmietanę ubić na sztywny krem.
  • 3. Czekoladę zmiksować z żółtkami, wymieszać ze śmietaną, a na końcu z pianą z białek. Krem schłodzić. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i kolorową posypką.
  • 4. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada deserowa Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować