Mus czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę pokruszyć na małe kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej (umieścić garnuszek z czekoladą nad garnkiem z gotującą się wodą). Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, cukier ma się rozpuścić a masa ma być jasna i puszysta.
2.Następnie w osobnej misce ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. W trzeciej misce ubić śmietanę kremówkę. Rozpuszczoną czekoladę zdjąć z palnika. Do utartych żółtek dodać amaretto, kakao i wymieszać. Nastepnie stopniowo dodać śmietanę kremówkę delikatnie mieszając wszystkie składniki. Wlać rozpuszczoną czekoladę ponownie zamieszać.
3.Na końcu dodawać stopniowo pianę ubitą z białek, mieszając delikatnie( ja użyłam drewnianej łyżki). Gotową masę wlać do małych foremek, przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na min.2godziny. Smacznego....
Komentarze