Mus czekoladowy

4.5 (150 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Mus czekoladowy dla kochających czekoladę . Idealny na romantyczną kolację, spotkanie....

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - gorzkiej czekolady (70% kakao): 150 gramów
    - jajka: 4 sztuki
    - drobnego cukru do wypieków: 50 gramów
    - śmietany kremówki 36%: 150 mililitrów
    - ciemne cacao: 1 łyżka
    - amaretto: 35 mililitrów
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mus czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mus Czekoladowy 1. Czekoladę pokruszyć na małe kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej (umieścić garnuszek z czekoladą nad garnkiem z gotującą się wodą). Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, cukier ma się rozpuścić a masa ma być jasna i puszysta.
  • Mus  czekoladowy 2. Następnie w osobnej misce ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. W trzeciej misce ubić śmietanę kremówkę. Rozpuszczoną czekoladę zdjąć z palnika. Do utartych żółtek dodać amaretto, kakao i wymieszać. Nastepnie stopniowo dodać śmietanę kremówkę delikatnie mieszając wszystkie składniki. Wlać rozpuszczoną czekoladę ponownie zamieszać.
  • 3. Na końcu dodawać stopniowo pianę ubitą z białek, mieszając delikatnie( ja użyłam drewnianej łyżki). Gotową masę wlać do małych foremek, przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na min.2godziny. Smacznego....
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować