Mus cytrynowy

0 (0 ocen)

Wykwintny i elegancki.

Składniki:

  • 2 cytryny
    2 jajka
    1 limonka
    3 łyżki cukier puder
    3 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
    1/2 l mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mus cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny myjemy i osuszamy. Jedną skórkę z cytryny ścieramy na tarce o dużych oczkach ,skórkę wkładamy do garnuszka. Ze wszystkich trzech cytryn wyciśnij sok i zalej nim skórkę.Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do soku z cytryny, wsyp cukier i wymieszaj.Po chwili, zacznij powoli dodawać skrobię kukurydzianą, cały czas mieszając, aby się rozpuściła.Podgrzewaj mieszając tak długo, aż masa zgęstnieje.Powoli wlej mleko wciąż mieszając.Gdy masa zgęstnieje, odstaw do ostygnięcia. W tym czasie ubij białka na sztywną pianę, dodaj do przestudzonej masy i delikatnie połącz składniki. Mus przelej do pucharków i wstaw do lodówki na pół godziny
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować