Murzynkowe muffinki

4.5 (145 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Inny sposób na tradycyjne ciasto murzynkowe.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • • 1 i 2/3 szklanki cukru
    • 1 szklanka mleka
    • 1 kostka margaryny
    • 4 łyżki kakao
    • 4 jajka
    • 2 i ½ szklanki mąki pszennej
    • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Murzynkowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier, mleko, margarynę i kakao podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą (nie gotować). Masę lekko ostudzić. Do lekko ciepłej masy dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Chwilę miksować, tylko do połączenia składników.
  • 2. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. (Jak przy każdych muffinkach wyłożyć do ok. 2/3 wysokości. Z podanej porcji wychodzi ok. 24 szt. muffinek.) Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 180°C.
  • 3. Muffinki po upieczeniu pozostawić krótko w formie, kolejno wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Udekorować według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować