murzynek z powidłami

4.75 (208 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wilgotny, mocno kakaowy, z polewą czekoladową jest idealny i nie ma szans, żeby nie wyszedł :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 125 gram masła
    3 jaja
    2 szklanki mąki pszennej
    5 łyżek powideł śliwkowych (koniecznie, żadnych dżemów, marmolad itd)
    1 pełna szklanka cukru
    1 kopiasta łyżeczka sody
    1 szklanka mleka
    5 kopiastych łyżeczek ciemnego kakao
    dowolna dekoracja
    ewentualnie sparzone przez 20 minut w gorącej wodzie, odcedzone rodzynki
Wystaw ocenę:

4.75 (208 ocen)

Murzynek z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować z cukrem, kakao, masłem, mieszając cały czas, wyłączyć, schłodzić.

    Do przestudzonej masy stopniowo dodawać powidła, mąkę wymieszaną z sodą, żółtka, wszystko zmiksować do połączenia składników.
    Z białek ubić pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką, ewentualnie można dodać sparzone w gorącej wodzie, odcedzone rodzynki.
  • 2. Formę keksową, u mnie o wymiarach 27x12 wysmarować masłem, wysypać kaszą manną, wlać ciasto i piec około 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do suchego patyczka, wystudzić, polać polewą lub posypać cukrem pudrem.


    UWAGA: Po pierwszych 20 minutach pieczenia na środku ciasta ostrym nożem można zrobić płytkie (na 1 cm), podłużne nacięcie, wtedy będziemy "kontrolować" pękanie ciasta.

Porady

Do ciasta możemy również dodać posiekany orzechy laskowe lub włoskie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Czekolada Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować