Murzynek z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagotować z cukrem, kakao, masłem, mieszając cały czas, wyłączyć, schłodzić.
Do przestudzonej masy stopniowo dodawać powidła, mąkę wymieszaną z sodą, żółtka, wszystko zmiksować do połączenia składników.
Z białek ubić pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką, ewentualnie można dodać sparzone w gorącej wodzie, odcedzone rodzynki.
2.Formę keksową, u mnie o wymiarach 27x12 wysmarować masłem, wysypać kaszą manną, wlać ciasto i piec około 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do suchego patyczka, wystudzić, polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
UWAGA: Po pierwszych 20 minutach pieczenia na środku ciasta ostrym nożem można zrobić płytkie (na 1 cm), podłużne nacięcie, wtedy będziemy "kontrolować" pękanie ciasta.
Porady
Do ciasta możemy również dodać posiekany orzechy laskowe lub włoskie.
Komentarze