murzynek z pomarańczową pianką

5 (154 ocen)

  • 45 min

Zapraszam na lekkie ciasto z pomarańczową nutą. Wilgotny murzynek przełożony pianką z bitej śmietany i dżemu pomarańczowego. Skorzystałam z przepisu na murzynek Siostry Anastazji, zmodyfikowałam go dodając dżem do masy. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i pyszne. Zniknęło w godzinę:)

  • 45 min

Składniki:

  • *foremka 24*24 cm

    na ciasto:

    5 jajek
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    250 g masła lub margaryny
    1/2 szklanki wody
    1 szklanka cukru
    na piankę:
    330 ml śmietanki kremówki
    2 galaretki pomarańczowe
    1/2 słoiczka dżemu pomarańczowego
    2-3 łyżki cukru pudru
    na polewę:
    tabliczka mlecznej czekolady
    2 łyżki mleka
    płatki migdałów
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek Ptasie mleczko Desery

Murzynek z pomarańczową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, wodę, kakao i cukier zagotować i wystudzić. Wbić żółtka, wsypać mąkę i proszek i zmiksować krótko na najniższych obrotach. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać do masy. Wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w 180*C. Dokładnie wystudzić i przekroić na dwa blaty.
  • 2. Galaretki wsypać do miski, zalać szklanką wrzątku i rozpuścić. Odstawić do wystudzenia. Kiedy zaczną tężeć ubić śmietankę z cukrem pudrem , dodać dżem i galaretki, zmiksować. Wylać masę na blat ciasta i przykryć drugim blatem.
  • 3. Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać ciasto i posypać płatkami migdałów.

Porady

Gotowe ciasto schłodzić i najlepiej przechowywać w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować