Murzynek z orzechami i konfiturą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis zaczerpnięty z Wielkiej Księgi Ciast Siostry Anastazji, nieco zmodyfikowany, z dodatkiem miodu i konfitury, która nadaje ciastu wyrazistego smaku i wilgoci.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dkg margaryny
    1,5 szklanki cukru kryształu
    3 łyżki kakao
    1 cukier waniliowy
    0,5 szklanki wody
    4 jaja
    2,5 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa orzechowa:
    30 dkg orzechów włoskich
    15 dkg cukru
    3 łyżki miodu
    20 dkg masła
    1 cukier waniliowy
    5 łyżek wody

    Dodatkowo słoiczek konfitury (u mnie powidło śliwkowe)

Murzynek z orzechami i konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, cukry, kakao i wodę podgrzewać do zagotowania, a następnie odstawić do wystudzenia.
  • 2. Do przestudzonego kremu dodać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
  • 3. Białka ubić i delikatnie wmieszać w masę.
  • 4. Piec ok. 40 min. w 170 stopniach. Po upieczeniu przekroić na 2 równe części.
  • 5. Składniki na masę orzechową zagotować i przestudzić.
  • 6. Pierwszą część ciasta posmarować konfiturą i przykryć drugą częścią. Na wierzch wyłożyć masę orzechową. Schłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy