Murzynek z migdałami

4.5 (196 ocen)

  • 60 min

Moi goście zawsze się zachwycają tym ciastem, które smakuje tak samo o każdej porze dnia

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kostka Kasi lub innej margaryny
    1/2 szklanki mleka
    1,5 szklanki cukru (375g)
    4 jajka
    4 łyżki kakao
    2 szklanki mąki (340g)
    1 łyżka proszku do pieczenia (10g
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek Desery

Murzynek z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, mleko, kakao i cukier włóż do rondelka, gotuj aż cukier się rozpuści i masa stanie się gładka i lśniąca.
    Z masy odlej około 2/3 szklanki, a resztę wlej do miski.
    Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy kakaowej. Wymieszaj mikserem.
    Żółtka oddziel od białek i dodaj je ciągle mieszając.
    Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Przełóż do ciasta i wymieszaj delikatnie.
    Ciasto przełóż do formy, wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach. Piecz około 50 minut w 180 st.C
    Upieczone ciasto wyjmij z formy.
    Ostudzone ciasto posmaruj pozostałą masą kakaową i odstaw do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować