Murzynek z kawą

5 (165 ocen)

  • 55 min

Pyszny, wilgotny i mega czekoladowy murzynek. Znika ze stołu w 3 min

  • 55 min

Składniki:

  • • 5 płaskich łyżek kakao
    • 250 g margaryny
    • 4 łyżki mleka
    • 1 i ¼ szklanki cukru
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 4 jajka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • wiórki kokosowe
    • Duża łyżka kawy rozpuszczalnej
    • 3.4 szklanki groszków czekoladowych
    • 3-4 krople aromatu rumowego
    • Cukier waniliowy
    • Szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek

Murzynek z kawą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Margarynę rozpuść w rądlu.
    2. Do rozpuszczonej margaryny dodaj cukier i mieszając rozpuść w margarynie. Następnie dodaj mleko, kakao i kawę. Zagotuj na bardzo małym ogniu. Odstaw do przestygnięcia
    3. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj sól i cukier waniliowy po czym ubij na sztywna pianę.
    4. Do białek dodaj mąkę oraz żółtka i zmiksuj na małych obrotach.
    5. Do masy jajecznej dodaj 4/5 masy kakaowej, groszki czekoladowe oraz aromat i zmiksuj na małych obrotach.
    6. Dużą kreskówkę wyłóż papierem, boki posmaruj masłem i przelej do niej ciasto.
    7. Piecz ok. 40 min w 190*C ( 180-200*C w zależności od mocy piekarnika)
    8. Po upieczeniu dobrze wystudź murzynka. 1/5 masy kakowej podgrzej i polej nią ciasto. Na koniec całość posyp wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować