Murzynek z kawą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Margarynę rozpuść w rądlu.
2. Do rozpuszczonej margaryny dodaj cukier i mieszając rozpuść w margarynie. Następnie dodaj mleko, kakao i kawę. Zagotuj na bardzo małym ogniu. Odstaw do przestygnięcia
3. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj sól i cukier waniliowy po czym ubij na sztywna pianę.
4. Do białek dodaj mąkę oraz żółtka i zmiksuj na małych obrotach.
5. Do masy jajecznej dodaj 4/5 masy kakaowej, groszki czekoladowe oraz aromat i zmiksuj na małych obrotach.
6. Dużą kreskówkę wyłóż papierem, boki posmaruj masłem i przelej do niej ciasto.
7. Piecz ok. 40 min w 190*C ( 180-200*C w zależności od mocy piekarnika)
8. Po upieczeniu dobrze wystudź murzynka. 1/5 masy kakowej podgrzej i polej nią ciasto. Na koniec całość posyp wiórkami kokosowymi.
Komentarze