Pomysł na to ciasto powstał przypadkiem, bo w lodówce zalegało mi kilka jogurtów. Z wyglądu trochę przypomina sernik i w sumie smakuje też podobnie. Ja zrobiłam je z malinami ale pyszne będzie też z truskawkami lub brzoskwiniami.
1 godz. 30 min
Składniki:
*foremka 23*23 cm
Składniki:
na ciasto murzynkowe:
4 jajka
1 i 3/4 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
250 g masła
2 łyżki kakao
8 łyżek wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę jogurtową:
700 g jogurtu malinowego
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
3 jajka
szklanka malin
Murzynek z jogurtem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło, kakao, cukier puder i wodę zagotować a następnie wystudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Do masy kakaowej wmiksować najpierw żółtka a później mąkę. Na końcu delikatnie połączyć z pianą z białek.
2.Budyń, mąkę ziemniaczaną, mąkę i cukier puder wymieszać i przesiać. Jogurt zmiksować z jajkami a następnie dodać wymieszane mąki z budyniem. Zmiksować na gładką masę.
3.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę ciasta murzynkowego a na nie masę jogurtową. Rozłożyć połowę malin i przykryć resztą ciasta. Na wierzchu ułożyć pozostałe maliny. Piec w 160*C z termoobiegiem około godziny. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Komentarze