Murzynek z jabłkami

4.47 (182 ocen)

Tradycyjnego, klasycznego murzynka z czasów dzieciństwa urozmaiciłam o jabłka. Ciasto wyszło pyszne, czekoladowe i jeszcze bardziej wilgotne. Smakuje wspaniale zarówno z kubkiem zimnego mleka, jak i z filiżanką gorącej kawy :)

Składniki:

  • 200g masła
    1,5 szklanki cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    5 jajek
    3 czubate łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki wody
    2 jabłka










Wystaw ocenę:

4.47 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Murzynek z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokrojone jabłka wrzuc do masy 1. Masło, cukier, wodę oraz kakao umieść w rondelku i zagotuj. Wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Gdy mieszanka wystygnie, odlej 1/2 szklanki na polewę i odstaw na bok. Do reszty wbij jajka i wymieszaj np.łyżką drewnianą. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ponownie wymieszaj, aż masa będzie jednolita. Jabłka umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cząstki jabłek wymieszaj z ciastem.
  • przed pieczeniem 2. Tak przygotowane ciasto przelej do keksówki ( o dł.40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 45 – 50 minut, aż ciasto wyrośnie, a patyczek wbity do środka będzie suchy.
  • gotowe! 3. Gorące ciasto wyjmij z foremki do ostudzenia i polej pozostawioną mieszanką czekoladową. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować