Tradycyjnego, klasycznego murzynka z czasów dzieciństwa urozmaiciłam o jabłka. Ciasto wyszło pyszne, czekoladowe i jeszcze bardziej wilgotne. Smakuje wspaniale zarówno z kubkiem zimnego mleka, jak i z filiżanką gorącej kawy :)
Murzynek z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło, cukier, wodę oraz kakao umieść w rondelku i zagotuj. Wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Gdy mieszanka wystygnie, odlej 1/2 szklanki na polewę i odstaw na bok. Do reszty wbij jajka i wymieszaj np.łyżką drewnianą. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ponownie wymieszaj, aż masa będzie jednolita. Jabłka umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cząstki jabłek wymieszaj z ciastem.
2.Tak przygotowane ciasto przelej do keksówki ( o dł.40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 45 – 50 minut, aż ciasto wyrośnie, a patyczek wbity do środka będzie suchy.
3.Gorące ciasto wyjmij z foremki do ostudzenia i polej pozostawioną mieszanką czekoladową. Smacznego :)
Komentarze