Murzynek z budyniem i biszkoptami

4.5 (188 ocen)

Ciasto Murzynek z biszkoptami i masą budyniową, to takie ciasto które nie można się mu oprzeć. Uwielbiam takie ciasta

Składniki:

  • CIASTO:
    4 szt jajka
    1/2 l mleko
    1,5 szkl cukier
    1 kost margaryna palma
    3 łyżki kakao
    2,5 łyżeczki proszek do pieczenia
    2 szkl mąka
    MASA BUDYNIOWA
    mleko - 400 ml
    cukier - 4 łyżki
    margaryna - 250 g
    budyń śmietankowy - 1 opak
    mąka pszenna - 2 łyżki
    DODATKOWO
    biszkopty okrągłe - 1 paczka
    wiórki kokosowe
    polewa czekoladowa - 1 opak
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Murzynek Desery

Murzynek z budyniem i biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Margarynę przełożyć do garnka, dodać mleko, cukier i kakao, mieszając doprowadzić do zagotowania i rozpuszczenia się cukru, ostudzić.
  • 2. Białka oddzielić od żółtek.
    Do ostudzonej masy kakaowej dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
  • 3. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, ostrożnie wymieszać. Blachę o wymiarach 25 x 36 cm. wysmarować tłuszczem , wylać ciasto i
    piec w 180 stop przez ok.30 minut.
  • 4. Ciasto przekroić na połowę wzdłuż.
  • 5. MASA BUDYNIOWA
    Odlać szklankę mleka, pozostałe mleko przelać do rondla, dodać cukier, zagotować.
  • 6. W odlanej szklance mleka, rozmieszać proszek budyniowy z mąkę, dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się mleko, mieszając zagotować, ostudzić.
  • 7. Margarynę rozetrzeć, dodawać po łyżce zimnego budyniu, utrzeć .
  • 8. PRZEŁOŻENIE CIASTA
    Na pierwszą część ciasta wyłożyć połowę masy budyniowej.
  • 9. Biszkopty ułożyć na masie, wyłożyć resztę masy.
  • 10. Przykryć drugą częścią ciasta.
  • 11. Polać ciasto polewą i posypać wiórkami kokosowymi
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować