Murzynek z bakaliami

4.5 (178 ocen)

  • 1 min

Pyszne ciasto, proste w przygotowaniu, nawet laik kulinarny sobie poradzi ;)

  • 1 min

Składniki:

  • 3 całe jajka
    niepełna szklanka cukru
    2-3 szklanki mąki
    pół szklanki oleju
    1 szklanka mleka
    1 łyżeczka sody
    2-3 łyżeczki kakao gorzkiego
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    pół słoika dżemu z żurawiny
    3-4 garści bakalii (posiekane orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, suszone śliwki, morele, żurawina)
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Murzynek Desery

Murzynek z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić mikserem z cukrem. Dodawać na przemian mleko, przesiana mąkę z sodą, na końcu olej. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać kakao, cynamon i przyprawy. Chwilę miksować, by składniki dobrze się połączyły. Dodać bakalie i dżem. Ciasto wymieszać drewnianą łyżką.
  • 2. Wylać do formy wyłożonej papierem (niedużej, zwykle murzynka piekę w formie o wymiarach 20x30 cm, tym razem jednak użyłam dwóch keksówek), piec 40-45 min w 180st

Porady

Do murzynka można dodać także kawałki czekolady, a zamiast dżemu dodać powidło śliwkowe. Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować