MURZYNEK Z AJERKONIAKIEM

4.5 (161 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciasto smaczne. Delikatna "nutka" ajerkoniaku pozostawia aromatyczny smak w ustach. Polecam do kawy.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 szklanki mąki
    1/2 kostki margaryny
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mleka
    3 jajka
    5 łyżek ciemnego kakao
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy

    Dodatki:
    1 opakowanie kremu ajerkoniak
    1 opakowanie polewy ajerkoniak
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Murzynek Desery

Murzynek z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Murzynek z ajerkoniakiem 1. Jajka utrzeć z cukrami i margaryną. Dodawać na przemian mąkę
    przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko , a na koniec kakao. Miksować
    ok. 3 minut. Ciasto wylać na blaszkę (o wym. 24x28 cm) natłuszczoną i
    posypaną bułką tartą. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i piec w
    temp. 175-180st ok. 50 minut. Gdy ciasto wystygnie przekroić je na 2
    placki. Dolny placek posmarować kremem ajerkoniakowym (przygotowanym w/g
    przepisu na opakowaniu). Przykryć drugim plackiem lekko dociskając.
    Wierzch ciasta polać przygotowaną polewą ajerkoniakową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować