Murzynek przekładany

4.5 (142 ocen)

murzynek z masą krówkową

Składniki:


  • 1 kostka masła
    2 szklanki cukru
    4 łyżki kakao
    1/2 szklanki mleka
    4 jajka
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    1 masa krówkowa o smaku kokosowym
    1 kostka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Murzynek Desery

Murzynek przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z masła, cukru, mleka i kakao ugotować czekoladę. Wystudzić, odlać 3/4 szklanki czekolady do polania ciasta. Do pozostałej masy czekoladowej dodawać po 1 żółtku na na przemian z mąką i ucierać. Wcześniej mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać do ciasta, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. Gotowe ciasto przelać na duża blachę(26x38 cm) i piec ok 50 min w 160'-170'C. Po upieczeniu, wystudzić ciasto i przekroić na pół. Masę krówkową ucierać, dodając po łyżce miękkie masło. Masą przełożyć ciasto,wierzch ciasta polać odlaną wcześniej czekoladą i odstawić na 2 doby w chłodne miejsce.

Porady

należy ciasto odstawić na dwie doby do lodówki, po tym czasie można delektować się wspaniałym smakiem, ale można spróbować po 24 godzinach

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować