Murzynek prosty

4.5 (152 ocen)

  • 15 min

Tradycyjny murzynek z przepisu wygrzebanego w notatkach babci. Jest prosty w wykonaniu i bardzo smaczny.

  • 15 min

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki,
    - 4 jaja,
    - 25 dag masła lub margaryny,
    - 2 szklanki cukru,
    - 4-5 łyżek kakao,
    - 50 ml wytrawnego alkoholu,
    - ½ szklanki wody,
    - łyżeczka proszku do pieczenia,
    - dowolne bakalie
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Murzynek Desery

Murzynek prosty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować masło lub margarynę z cukrem (uważać, aby nie wykipiało), dodać kakao oraz wodę i ponownie zagotować. Odlać pół szklanki masy, a pozostałą oziębić i przełożyć do miski, wsypać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem, dodać żółtka oraz bakalie. Wszystkie składniki połączyć, wlać alkohol, dodać pianę ubitą z białek i ostrożnie wymieszać. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 45 min. Ostudzić w blaszkach.

Porady

Jeśli ciasto będą jadły dzieci, można zamiast alkoholu dodać kilka kropli aromatu, np. migdałowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować