Ciasto jest bardzo pyszne i pulchniutkie. Dostałam go od przyjaciółki. Teraz robię go bardzo często :)
60 min
Składniki:
Składniki:
*375 ml mąki pszennej
*375 ml cukru ( można dać trochę mniej np. 350 ml jak wolicie mniej słodkie)
*1 opakowanie cukru waniliowego
*4 jajka
*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
*3 łyżki kakao
*3/4 szklanki oleju
*3,5 łyżki dżemu (np. z czarnej porzeczki czy truskawkowy, ja dałam wiśniowy)
*ok.5-6 łyżek wody lub mleka
*szczypta soli
Składniki na polewę:
*3 łyżki masła
*1 łyżka cukru pudru
*1-2 łyżeczki kakao
Murzynek palce lizać... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy olej, wsypujemy cukier oraz mąkę. Dodajemy dżem, cukier waniliowy i kakao. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do składników i mieszamy bądź miksujemy do dokładnego wymieszania składników. Ubijamy białka ze szczyptą soli. Bardzo delikatnie łączymy masę i pianę. Mieszamy najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę (najlepiej podłóżną, jednak ja użyłam prostokątnej blachy). Pieczemy 30-40 min w temperaturze 180 stopni. Ostudzone ciasto polewamy polewą.
2.Polewa:
Masło rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier i kakao. Polewamy wystudzone ciasto.
Porady
Aby sprawdzić czy ciasto jest upieczone, wbijamy patyczek. Jeżeli będzie suchy, ciasto jest upieczone :)
Komentarze