Murzynek orzechowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

To ciasto zrobiłem jako pierwsze i bardzo smakowało.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 25 dag masła
    1 1/2 szklanki cukru
    1 1/2 szklanki mąki tortowej
    4 jajka
    7 łyżek wody
    4 łyżki kakao
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    garść orzechów włoskich
    szczypta soli

Murzynek orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać wodę, dodać masło i roztopić.Posłodzić, dodać kakao.Podgrzewać przez około 7 minut(cały czas mieszając). Wystudzić.
  • 2. Do przestudzonej masy dodać żółtka, zmiksować.Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać orzechy. Następnie dodać ubitą pianę z białek ze szczyptą soli. Ciasto przełożyć do wysmarowanej i posypaną mąką formy keksowej.Piec 40-45 minut w temperaturze 180 st. C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy