Murzynek nieco inaczej

5 (188 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Przepis, który mam od lat, niekiedy trochę "ulepszam". Tym razem ciasto wyszło wyjątkowo pyszne.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Przepis podstawowy:
    - 1,5 szklanki cukru
    - 250 g margaryny
    - 3 łyżki kakao
    - 4 łyżki wody
    - 2 szklanki mąki pszennej
    - 4 jajka
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - aromat waniliowy (u mnie pasta z ziaren wanilii)
    - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszek, nie granulki),
    - 3 kopiate łyżki powideł śliwkowych
    - garść rodzynek namoczonych w amaretto
    - cukier puder lub polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek Desery

Murzynek nieco inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku roztapiamy margarynę, wsypujemy cukier, kakao, kawę rozpuszczalną i dodajemy wodę. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • 2. Do przestudzonej masy dodajemy mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, aromat, powidła i rodzynki. Dokładnie mieszamy i łączymy z pianą z białek.
  • 3. Przekładamy ciasto do keksówki o wymiarach 34cm x 12cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy ok. 60 minut (do suchego patyczka).
    Ciasto studzimy, wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy polewą czekoladową.

Porady

Ciasto jest najsmaczniejsze z polewą, najmniej kaloryczne bez dodatków. Ja wybrałam złoty środek - cukier puder. Murzynek wygląda lepiej niż "na golasa", a cukier można trochę strząsnąć ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować