murzynek na kefirze (bez jajek)

4.92 (192 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest cudowne, wilgotne, szybkie, tanie, pyszne :)

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
    0,5 litra kefiru naturalnego (500 gramów)
    1 szklanka cukru
    120 gramów stopionego, schłodzonego masła lub margaryny
    1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie, jeśli lubicie)
    3 łyżki kakao
    3 pełne łyżki dowolnego dżemu lub powideł
    2 płaskie łyżki (to nie pomyłka) sody
    polewa czekoladowa lub cukier puder
Wystaw ocenę:

4.92 (192 ocen)

Murzynek na kefirze (bez jajek) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wsypać mąkę, sodę, przemieszać. Następnie wlać kefir, dodać dżem, kakao, cukier, cynamon (opcjonalnie), czyli całą resztę składników, dokładnie zmiksować na najwyższych obrotach. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub kaszą manną, wlać ciasto, wyrównać wierzch. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut, do suchego patyczka. Po ostudzeniu polać polewą lub po prostu posypać cukrem pudrem.

Porady

Zamiast kefiru możemy dodać maślankę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować