Murzynek błyskawiczny z serem

5 (200 ocen)

  • 1 godz. 10 min

To ciasto wymaga od nas 15 min.pracy.Potem wystarczy go wsadzić do piekarnika ,a po upieczeniu polać polewą czekoladową.Nie znam szybszego i bardziej smacznego i efektownego placka.Jest bardzo smaczny czekoladowo-serowy , lekko wilgotny ,puszysty i delikatny w smaku.Bardzo gorąco polecam .

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:3 szkl.mąki
    3/4 szkl.oleju
    6 jajek
    1 1/2 szkl.cukru pudru
    2-3 łyżki kakao
    2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szkl.gorącej wody
    parę kropli olejku waniliowego
    Ser:80 dag sera białego 2 x mielonego
    2 jajka
    1 szkl.cukru
    3/4 szkl.mleka
    2 budynie waniliowe
    1 cukier waniliowy
    gotowa polewa czekoladowa i posypka cukrowa do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Murzynek błyskawiczny z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Jajka ubić z cukrem pudrem na gęstą,puszystą masę.Następnie powoli wlewać gorąca wodę ciągle ucierając,następnie dodajemy stopniowo olej,nadal ubijamy ciasto mikserem,parę kropli aromatu waniliowego.Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia i wsypujemy porcjami do jajecznej masy,mieszając na małych obrotach mikserem.Ciasto wlewamy do przygotowanej blaszki o wymiarach 24 cmx34,5 cm .Wszystkie składniki masy serowej dokładnie miksujemy mikserem .Na wierzch ciasta kładziemy łyżką porcje masy serowej.Ciasto wkładamy do nagrzanmego piekarnika do ok.180 stopni i pieczemy przez ok.50-60 min. Gdy lekko przestygnie wyjmujemy z formy,studzimy i polewamy przygotowaną polewą czekoladową,posypujemy posypką cukrową.

Porady

Ciasto smakuje równie dobrze polane polewą o smaku toffi lub o smaku białej czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować