Murzynek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To ciasto często piekę w tortownicy, przekładam dżemem porzeczkowym i bitą śmietaną - sukces gwarantowany.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    3-4 łyżki kakao
    1/2 szklanki wody
    2 szklanki cukru
    2 szklanki mąki
    5 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    kieliszek alkoholu (np. rumu, wódki, koniaku)

Murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować wodę z margaryną, cukrem, i kakao. Wystudzić. Dodać mąkę z proszkiem, żółtka i alkohol. Dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek na sztywną pianę. Połączyć z ciastem. Wlać do formy i piec ok. 45 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
    Dowolnie dekorować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy