• 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

stary dobry przepis mojej mamy

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    250 gram masła
    1,5 szklanki mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    15 łyżek cukru
    1 łyżka domowego cukru waniliowego
    3 pełne łyżki ciemnego kakao np. Deco Moreno
    125 ml mleka
    Kilka kropel zapachu rumowego lub arakowego
    Szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Babki Ciasto kakaowe Desery

Murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondla włożyć masło, cukier, kakao, wlać mleko i mieszając podgrzewać do momentu rozpuszczenia cukru.
    Z masy kakaowej odlać 0,5 szklanki na polewę.
    Pozostałą masę wystudzić.
    W tym czasie wysmarować keksówkę o wymiarach 31/12cm oraz oprószyć bułką tartą. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
    Kiedy masa już wystygnie, miksując dodajemy do niej po 1 żółtku (5sztuk), po nich dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Na końcu dodajemy aromat rumowy lub arakowy i białka ubite ze szczyptą soli.
    Masę przelewamy do foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 50 minut, do suchego patyczka.
    Ciasto wystudzić polać polewą i dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować