Murzynek

4.5 (161 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Murzynek to ulubione ciasto w moim domu, mimo tego iż jest to stary przepis i ciasto jest pieczone od wielu lat to nigdy się nie nudzi. Jest to takie uniwersalne ciasto które chyba każdy lubi i zna jego smak a także na tyle proste w wykonaniu że powinno wyjść każdemu

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • • 5 jajek
    • 2 szklanki mąki
    • Opakowanie proszku do pieczenia na 0,5kg
    • 2 łyżki kakao
    • 1,5 szklanki cukru
    • 1 kostka margaryny
    • 7 łyżek wody
    • Bakalie np. rodzynki i/lub skórka pomarańczowa, ew. orzechy
    • Aromat wg uznania – np. pomarańczowy lub waniliowy
    • Wiórki kokosowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek Desery

Murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę. Cukier, wodę, kakao wymieszać w garnku i zagotować. Gotować na małym ogniu 5 minut ciągle mieszając. Po ugotowaniu odlać większe pół szklanki na polewę a resztę wystudzić.
  • 2. Po wystudzeniu masy dodawać po jednym żółtku, ucierać stale mieszając, dodawać następnie stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać ubitą pianę z białek oraz bakalie i aromat. Piec godzinę w prodziżu lub w piekarniku w temp 160-170 stopni na termoobiegu lub 180 stopni bez obiegu.

Porady

Bakalie można dodawać różne jakie kto woli, podobnie jak do piernika, a można nie dodawać nic, ja piekę z dużą ilością rodzynek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Czekolada Rodzynki Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować