Mun - mung z ryżowym makaronem

0 (0 ocen)

  • 60 min

takie tam chińskie danie na zawołanie

  • 60 min

Składniki:

  • kilka grzybów mun
    pół szkl fasoli mung
    300 g mięsa z udźca indyka
    pół cebuli
    3 ząbki czosnku
    pół brokuła
    sól
    pieprz
    pół łyżeczki imbiru
    przprawa turecka lub zioła chińskie
    chili w płatkach
    olej do smażenia
    1 łyżka sosu sojowego
    2 g makaronu ryżowego

Mun - mung z ryżowym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Grzyby mun namoczyć i następnie ugotować, przez ok 20 mi. odcedzić
    Fasolę mung namoczyć na ok 1 godzinę po czym ugotować do miękkości, pozostawić pod przykryciem, aż wchłonie wodę.

    Mięso pokroić w kostkę niezbyt drobno, skropić oliwą, posypać solą, pieprzem, chili i odstawić na 2-3 godziny.
    Na woku rozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, po chwili mięso i przysmażać je przez ok 5 min, dodać przyprawy i drobno pokrojony brokuł i pokrojone na paseczki grzyby mun, podlać wodą lub rosołem i smażyć ok 30 min.

    Makaron włożyć do wrzątku i pozostawić pod przykryciem na ok 5 min, po czym odcedzić.
    Do woka włożyć fasolę mung całość polać sosem sojowym i doprawić do smaku.
    Podawać z makaronem ryżowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy