Mule z curry i mlekiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mule umieścić w dużym naczyniu, zalać zimną wodą z dodatkiem kilku kostek lodu, odstawić na kilkanaście minut. W tym czasie, pod wpływem zimnej wody otwarte muszle powinny się zamknąć. Te, które się nie zamknęły, należy wyrzucić, gdyż są martwe i nie nadają się do spożycia.
2.Obrane z łusek szalotki i czosnek oraz chilli i imbir posiekać.
3.W dużym garnku lub rondlu rozgrzać na średnim ogniu masło, dodać szalotkę, smażyć ok. minuty, następnie dodać czosnek, papryczkę chili, imbir i przyprawy, smażyć ok. pół minuty, dolać wino i mleko kokosowe, lekko zmiażdżoną i pokrojoną w ukośne paski trawę cytrynową, gotować ok. 3 minut.
4.Dodać mule i gotować 3 minuty pod przykryciem na dość mocnym ogniu, odkryć pokrywę, dodać sok z limonki i gotować jeszcze ok. 2 minut, od czasu do czasu mieszając, aby wszystkie muszle się otworzyły. Te, które się nie otworzą podczas gotowania, należy wyrzucić.
5.Po ugotowaniu posypać natką kolendry i od razu podawać ze świeżą bagietką.
Komentarze