Mule w białym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mule umieścić w dużym naczyniu, zalać zimną wodą z dodatkiem kilku kostek lodu, odstawić na kilkanaście minut. W tym czasie, pod wpływem zimnej wody otwarte muszle powinny się zamknąć. Te, które się nie zamknęły, należy wyrzucić, gdyż są martwe i nie nadają się do spożycia.
2.W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę lub olej, dodać pokrojoną szalotkę, smażyć około minuty na średnim ogniu, dodać czosnek i papryczkę, odrobinę zmielonego pieprzu, delikatnie posolić i smażyć około pół minuty, a następnie dolać wino.
3.Gdy wino zacznie wrzeć, dodać mule, przykryć i gotować 3 minuty pod pokrywą na dość mocnym ogniu.
4.Po 3 minutach odkryć garnek, zamieszać mule i gotować bez pokrywy kolejne 3 minuty. Posypać posiekaną natką pietruszki, zamieszać i gotowe!
Komentarze