Mule w białym winie

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Danie pachnące morzem

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mule świeże: 1 kilogram
    - szalotka posiekana: 2 sztuki
    - czosnek ząbki posiekane: 4 sztuki
    - oliwa lub olej: 2 łyżki
    - białe wino wytrawne: 0.75 szklanki
    - natka pietruszki posiekana: 1 łyżka
    - papryczka chilli świeża posiekana: 0.5 sztuki
    - pieprz czarny świeżo zmielony: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mule w białym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mule umieścić w dużym naczyniu, zalać zimną wodą z dodatkiem kilku kostek lodu, odstawić na kilkanaście minut. W tym czasie, pod wpływem zimnej wody otwarte muszle powinny się zamknąć. Te, które się nie zamknęły, należy wyrzucić, gdyż są martwe i nie nadają się do spożycia.
  • 2. W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę lub olej, dodać pokrojoną szalotkę, smażyć około minuty na średnim ogniu, dodać czosnek i papryczkę, odrobinę zmielonego pieprzu, delikatnie posolić i smażyć około pół minuty, a następnie dolać wino.
  • 3. Gdy wino zacznie wrzeć, dodać mule, przykryć i gotować 3 minuty pod pokrywą na dość mocnym ogniu.
  • 4. Po 3 minutach odkryć garnek, zamieszać mule i gotować bez pokrywy kolejne 3 minuty. Posypać posiekaną natką pietruszki, zamieszać i gotowe!
  • 5. Podawać od razu ze świeżą bagietką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować