Mule po belgijsku

4.48 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis na mule mój mąż zdobył, będąc na delegacji w Belgii.

Składniki:

  • ● 1/2 kg muli
    ● posiekana szalotka
    ● gałązka selera naciowego
    ● 1/2 pora
    ● łyżka masła
    ● 2 liście laurowe
    ● 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    ● gałązka świeżego tymianku
    ● łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
    ● 1,5 l białego wytrawnego wina
    ● 100 ml śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

4.48 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mule po belgijsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mule szorujemy, usuwamy
    bisiory (jedwabiste nici).
    Otwarte muszle wyrzucamy
  • 2. Na maśle podsmażamy
    szalotkę oraz pokrojonego
    w krążki selera i pora. Wkładamy
    mule, liście laurowe,
    1/2 natki i tymianek. Doprawiamy
    pieprzem. Mieszamy,
    potrząsając rondlem. Wlewamy
    wino. Gotujemy 3 minuty
    pod przykryciem. Muszle
    powinny się otworzyć.
    Zamknięte usuwamy.
  • 3. Wlewamy śmietanę i mieszamy.
    Podajemy posypane
    pozostałą natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce morza

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować