Mufinki z cukinią i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mufinki są przepyszne, wilgotne w środku a cukinia smakuje jak banan.

  • 30 min

Składniki:

  • - 3 szklanki startej cukini
    - 3 szklanki mąki
    - 1 szklanka cukru
    - cukier waniliowy
    - 200 g masła
    - 3 jajka
    - 150 g suszonej żurawiny
    - 2 płaskie łyżeczki sody
    - 1 łyżeczka cynamonu
    - szczypta gałki muszkatałowej
    - szczypta soli

Mufinki z cukinią i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mufinki z cukinią i żurawiną 1. - Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
    - Dodać odciśniętą cukinię, rozpuszczone masło, następnie sodę, sól, cynamon, gałkę oraz mąkę.
    - Na koniec wymieszać z żurawiną.
    - Ciasta wychodzi dość dużo. Zrobiłam 12 mufinek i resztę ciasta włożyłam do keksówki.
    - Piec mufinki 15 minut w temp. 180 st.C, następnie wyjąć mufinki i pozostawić keksówkę jeszcze na 20 minut.
    - Piec do suchego patyczka.

Porady

Żurawinę można zastapić rodzynkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy