Muffiny z serem żółtym, żurawiną i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
W misce wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj jajka oraz stopione, ostudzone masło. Wymieszaj niedbale, zaledwie do połączenia składników.
Masa powinna mieć konsystencję gęstego majonezu, więc w razie, gdyby się okazała zbyt gęsta, dolej nieco mleka.
2.Następnie wsyp orzechy, żurawinę i starty bądź pokrojony w kostkę żółty ser, nie mieszając zbyt dokładnie. Rozlej do papilotek*.
3.Piecz 20-25 minut, aż muffiny staną się rumiane, złocisto-brązowe. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Porady
* Ja na ogół nakładam po łyżce stołowej, a potem rozdzielam to, co zostało.
Komentarze