Muffiny z serem żółtym, żurawiną i orzechami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tym, co mnie urzeka w muffinach, jest ich prostota i wręcz wymagana niedbałość - których efektem są istne cuda.

  • 30 min

Składniki:

  • - 150 g mąki pszennej (ja użyłam razowej)
    - płaska łyżeczka soli
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    - 75 g masła (stopionego)
    - 2 jajka
    - 3-4 łyżki mleka
    - 100 g żółtego sera
    - garść żurawiny suszonej (ok. 50 g)
    - garść posiekanych orzechów (włoskich bądź pekanów)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Muffiny z serem żółtym, żurawiną i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1a9ba3x 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
    W misce wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj jajka oraz stopione, ostudzone masło. Wymieszaj niedbale, zaledwie do połączenia składników.
    Masa powinna mieć konsystencję gęstego majonezu, więc w razie, gdyby się okazała zbyt gęsta, dolej nieco mleka.
  • image-051rjwq 2. Następnie wsyp orzechy, żurawinę i starty bądź pokrojony w kostkę żółty ser, nie mieszając zbyt dokładnie. Rozlej do papilotek*.
  • image-1xid1t8 3. Piecz 20-25 minut, aż muffiny staną się rumiane, złocisto-brązowe. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Porady

* Ja na ogół nakładam po łyżce stołowej, a potem rozdzielam to, co zostało.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować