Muffiny z porzeczkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Często robię je z córeczką, dodając różne owoce.

Składniki:

  • ● 125 g maki
    ● 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 125 g cukru pudru
    ● 2 jajka
    ● 125 g roztopionego i ostudzonego masła
    ● 4 łyżki mleka
    ● 125 g porzeczek, np. białych

Muffiny z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Osobno mieszamy jajka, masło i mleko. Suche składniki mieszamy z mokrymi. Dodajemy oczyszczone porzeczki i ponownie mieszamy.
  • 2. Foremki na muffiny wykładamy papilotkami i wypełniamy ciastem do 2/3 ich wysokości (ciasta wystarczy na 12 muffinów). Pieczemy ok. 25 minut w 180 °C.

Porady

Muffiny można upiec z migdałową kruszonką: palcami rozcieramy 20 g masła, 100 g zmielonych migdałów i 3-4 łyżeczki cukru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2015

Komentarze

Podobne przepisy