MUFFINY Z MAKIEM

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

SMACZNE

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • wzorowałam się na przepisie z netu, lecz nie pamiętam autora

    10 białek
    20 dag mąki
    15 dag cukru
    15 dag suchego maku
    garść rodzynek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody
    1/4 łyżeczka soli
    2 łyżki ekstraktu waniliowego, ja dałam zapach waniliowy
    1 szklanka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffiny z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki oprócz białek i oleju wymieszać razem w misce.
    Ubić białka dodać do suchych składników i powoli stopniowo dodać olej.
    Wymieszać i nakładać do foremek na muffiny do 2/3 wysokości.
    Piec w nagrzanym już piekarniku 20 minut w 200 st.
    Po upieczeniu popudrować.

Porady

uwaga! część foremek z ciastem ustawiłam w blaszce specjalnej do muffin a część ustawiłam bezpośrednio na blaszce piekarnikowej i przyznam że te w blaszce muffinkowej wyrosły wyżej od tych, co stały na blasze piekarnikowej. Foremki papierowe się rozchylały i babeczki poszły bardziej w szerz niż wzwyż. Z powodzeniem można zrobić z połowy składników bo z tej porcji wyszło mi 27 sztuk

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować