Muffiny z jabłkiem i śmietankowo-truskawkowym sercem

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Składniki na ok. 20 muffinek:
    5 jaj
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    szczypta soli
    3/4 szklanki oleju
    2-3 szklanki jabłek pokrojonych w kostkę

    Masa śmietankowo-truskawkowa:
    200 ml. śmietany 30%
    5 łyżek cukru
    1 galaretka truskawkowa
    1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffiny z jabłkiem i śmietankowo-truskawkowym sercem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • muffiny 1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Gdy piana jest ubita dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać.
    Do miski przesiać mąkę razem z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i kakaem. Sypkie składniki delikatnie wymieszać z masą jajeczną, dodać oliwę i wymieszać. Na koniec dodać jabłka pokrojone w kostkę i delikatnie wymieszać całość. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut. Wystudzić.
  • 2. Masa śmietankowo-truskawkowa:
    Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklani wody i wystudzoną dodać do śmietany, wymieszać.
  • bnnm 3. Przełożenie:
    Ściąć nożem górę muffinek.
  • muffiny 4. W górnej części babeczki wyciąć foremką serduszko.
  • muffiny 5. Na dolną część babeczki wyłożyć trochę masy.
  • muffiny 6. Na masę położyć górną część z wyciętym sercem i lekko docisnąć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować