Muffiny z gruszkami

4.49 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Więcej niż 10 osób

Muffiny wychodzą, puszyste i delikatne, a dzięki zatopionym kawałkom gruszek, soczyste i po prostu pyszne!

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki* mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    3/4 szklanki* cukru
    1 cukier waniliowy (10g)
    niepełne 3/4 szklanki* maślanki
    75 ml oleju
    2-3 większe gruszki + sok z połowy cytryny
    1 tabliczka deserowej czekolady


    *szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

4.49 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Muffiny z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, odstawić.
    Czekoladę także pokroić w drobną kosteczkę.
    W misce wymieszać ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia.
    W drugim naczyniu jajka ubić z cukrem do białości. Do masy wlać powoli maślankę i olej, zmiksować. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. Na końcu dodać pokrojone gruszki i czekoladę.
    Ciasto rozlać łyżką do specjalnej formy do pieczenia muffin wyłożonej papierowymi papilotkami. Piec ok. 20-25 minut w 190 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować