Muffiny z cukierkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Delikatne, wilgotne muffiny z czapą z serka mascarpone i nutelli. Świetnie się prezentują, dobre na początek noworocznego szaleństwa. Najsłodsze babeczki dla dzieci, choć smakują nie tylko im ;-). Szybko, bez dużego nakładu pracy, z pomysłem. Polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki do zrobienia muffin (12 porcji):
    2 szklanki mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 szklanki cukru pudru
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki oleju
    szczypta soli
    12 cukierków
    Biszkopty do ozdoby

    Krem z serka mascarpone:
    Opakowanie serka mascarpone
    2 łyżki nutelli

    Sos karmelowy:
    125 g cukru
    2 łyżki wody
    75 ml śmietany kremówki
    25 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muffiny z cukierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Muffiny:

    Przesiać mąkę, proszek, cukier i sól do jednej miski. Osobno połączyć jajka, mleko i olej, używając miksera, aż do uzyskania jednolitej masy. Suche składniki dodać do płynnych i wymieszać łyżką do ich połączenia, nie więcej. Jedną łyżkę ciasta przełożyć do formy, wcześniej wyłożonych papilotkami. Do każdej foremki włożyć cały cukierek, zalać pozostałym ciastem do wysokości 2/3 papilotki. Piec w 200 st. przez 15 do 20 minut, bez termo obiegu, aż będą złotobrązowe. Zostawić w piekarniku do ostygnięcia (inaczej opadną).

    Krem z serka mascarpone:

    W misie miksera umieścić schłodzony serek, następnie dodać nutellę i zmiksować do otrzymania gładkiego kremu, nie dłużej. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić wedle uznania. Przechowywać w lodówce.

    Sos karmelowy:

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Do garnuszka wsypać cukier i wlać wodę. Lekko podgrzewać, bez mieszania, aż cukier się rozpuści (najpierw wyparuje woda, potem powstanie mocno scukrzona masa, która się rozpuści i nabierze ładnego karmelowego koloru). Lekko podgrzewać dalej, około 2 - 4 minut, do koloru brązowego, ale nie zbyt ciemnego.
    Zdjąć z palnika, wmieszać szybko kremówkę i masło, intensywnie mieszając. Uwaga: łatwo o poparzenie, należy być ostrożnym; mieszanina reaguje dość wybuchowo. Powstały sos wystudzić.

    Wystydzone Muffiny ozdobić kremem, biszkoptami i sosem. Smacznego!

Porady

Masy cukrowej nie mieszać, wykonywać kuliste ruchy garnuszkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować