Muffiny wielkanocne

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne muffiny z wielkanocnym akcentem :)

  • 30 min

Składniki:

  • Muffiny
    2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    100 g mlecznej czekolady
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    1 jajko

    Krem maślany
    250 gr miękkiego masła
    600 g cukru pudru
    6 łyżek mleka
    6 łyżek kakao

    Dodatkowo
    czekoladowe jajeczka z cukrowej polewie
    cukrowe kwiatuszki

Muffiny wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce mieszamy składniki suche, czyli mąkę, cukier, posiekaną czekoladę, kakao i proszek do pieczenia, a w drugiej składniki mokre: mleko, olej i jajko. Następnie łączymy zawartość obydwu misek. Formę do pieczenia muffinów wykładamy papilotkami wykonanymi z papieru do pieczenia i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez 15 minut.
  • 2. Przygotowujemy krem. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy cukier wymieszany z kakao i dalej ucieramy do czasu aż cukier będzie niewyczuwalny. Pod koniec ucierania dodajmy mleko.
  • 3. Wystudzone muffiny dekorujemy kremem maślanym - użyłam tylki w kształcie otwartej gwiazdy. Na kremie układamy po trzy jajeczka a z boku trzy kwiatuszki.

Komentarze

Podobne przepisy