Muffiny warzywne

4.5 (176 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Muffiny wytrawne, ale bez... mąki! Same warzywa zalane masą jajeczną. Pyszna przekąska dla każdego! Polecam bardzo!

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 średnie marchewki pokrojone w kostkę
    3/4 szklanki fasolki szparagowej (najlepiej mix żółtej z zieloną)
    kilka różyczek brokuła i kalafiora
    1/2 szklanki pora (pokrojonego w paski)
    w sezonie polecam dodać jeszcze cukinię


    Masa jajeczna:
    4 jaja + 7 białek
    pół łyżeczki bazylii
    szczypta soli i pieprzu

    Oliwa do foremki
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Muffiny warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa gotujemy na parze al dente. Kroimy na mniejsze kawałki.
    Wysmarowaną (dość porządnie) olejem formę do muffinek napełniamy warzywami do 3/4 wysokości.
  • 2. Jaja roztrzepujemy z przyprawami. Zalewamy warzywa masą jajeczną po brzegi.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (190 stopni) na ok 25 min. Muffinki mają być lekko złociste.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować