Muffiny wytrawne, ale bez... mąki! Same warzywa zalane masą jajeczną. Pyszna przekąska dla każdego! Polecam bardzo!
Więcej niż 10 osób
Składniki:
2 średnie marchewki pokrojone w kostkę
3/4 szklanki fasolki szparagowej (najlepiej mix żółtej z zieloną)
kilka różyczek brokuła i kalafiora
1/2 szklanki pora (pokrojonego w paski)
w sezonie polecam dodać jeszcze cukinię
Masa jajeczna:
4 jaja + 7 białek
pół łyżeczki bazylii
szczypta soli i pieprzu
Muffiny warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa gotujemy na parze al dente. Kroimy na mniejsze kawałki.
Wysmarowaną (dość porządnie) olejem formę do muffinek napełniamy warzywami do 3/4 wysokości.
2.Jaja roztrzepujemy z przyprawami. Zalewamy warzywa masą jajeczną po brzegi.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (190 stopni) na ok 25 min. Muffinki mają być lekko złociste.
Komentarze