Muffiny waniliowo-kokosowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne muffiny, mocno kokosowe i delikatnie pachnące wanilią.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 150 gramów
    - wiórki kokosowe: 50 gramów
    - cukier: 2 łyżki
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - soda oczyszczona*: 0.25 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta

    - masło (roztopione i ostudzone): 120 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - ekstrakt z wanilii: 1 łyżka
    - mleko: 2 łyżki

Muffiny waniliowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Muffiny waniliowo-kokosowe 1. W jednej misce wymieszać składniki sypkie, do drugiej miski włożyć składniki mokre, które następnie trzeba lekko roztrzepać widelcem. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać tylko do połączenia składników /nie miksować/. Ciasto ma mieć grudkowatą strukturę.
  • 2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180*C. Ciastem napełnić papilotki do 2/3 wysokości. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut. Upieczone studzić 5 minut w formie, a następnie wyłożyć na kratkę kuchenną. Zimne posypać cukrem pudrem.
  • 3. *sody oczyszczonej dodać 1/4 łyżeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy